14 iunie 2021

parcul.jpg

În Parcul Național Buila-Vânturarița sunt 1302 ha de păduri cvasivirgine.

Pentru cel mai mic parc național al României, de numai 4500 ha, să aibă aproape 30% din suprafață acoperită cu păduri naturale aproape neatinse de om, este fantastic!

Este vorba de pădurile din zona superioară a crestei, care înconjoară ca un inel zonele de pajiști și tufărișuri alpine și cele de stâncărie. 

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat actualizarea Catalogului Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine dn România. În acesta, pe lângă Pădurea Comarnici, inclusă deja în catalog în urma studiilor și demersurilor Asociației Kogayon, au mai fost evaluate, validate și incluse în catalog alte 9 trupuri de păduri din parc: Pădurea Codric (525 ha), Pădurea Piatra-Cacova (171 ha), Pădurea Scărișoara (163 ha), Pădurea Muntele Arnota (153 ha), Pădurea Comarnici (67 ha), Pădurea Muntele Ștevioara (56 ha), Pădurea Mânzu (48 ha), Pădurea Căprăreasa (41 ha), Pădurea Piciorul Mărului (39 ha) și Pădurea Hădărău (39 ha).

Cele mai multe erau deja protejate prin zonarea și managementul parcului național, dar înscrierea în catalog înseamnă o garanție în plus că ele vor rămâne neatinse și o confirmare a valorii deosebite a lor și a parcului național, o mândrie pentru proprietari, silvicultori, comunitățile locale și întreaga zonă.

Dintre acestea, cele mai multe (aproape 1000 ha) sunt păduri private, pentru care proprietarii acestora (obștile de moșneni Cheia, Bărbătești și Olănești și mănăstirea Arnota) primesc plăți compensatorii anuale de cca 150 euro/ha, conform HG 447/2017.

parcul.jpg