Refugii

curmatura-builei.jpeg

În Parcul Național Buila-Vânturarița există două refugii turistice reconstruite de către voluntarii Asociației Kogayon în anul 2009, respectiv 2011:

  1. Refugiul Curmătura Builei (1450 m) - se află în mijlocul crestei Buila-Vânturarița, între munții Piatra și Albu. Se ajunge la el pe traseele montane care pornesc din satele Pietreni, Bărbătești și Cheia. Are două camere cu priciuri și o prispă, care pot adăposti la nevoie 20 turiști. În fața refugiului există și loc pentru cca. 20 corturi. În apropiere se află și o stână, iar izvoare cu apă bună se găsesc la 10-15 minute, în ambele părți ale crestei, La Troță (înspre nord) și la Obârșia Otăsăului (înspre sud). Refugiul nu are sobă și focul deschis este strict interzis în interior. Scopul refugiului este de adăpost în caz de urgență. La plecare trebuie lăsat curat, ușile și obloanele trebuie închise și toate gunoaiele produse trebuuie evacuate de către turiști în afara parcului național.
  2. Refugiul Piscul cu Brazi (1380 m) - se află în Poiana Piscul cu Brazi, sub creasta Buila-Vânturarița. Se ajunge la el pe traseele montane care pornesc din satele Pietreni, Bărbătești și Cheia. Are o cameră cu priciuri și o prispă, și poate adăposti la nevoie 12 turiști. În fața refugiului există și loc pentru cca. 20 corturi. Izvor cu apă bună se găsește la 10-15 minute spre nord-est. Refugiul nu are sobă și focul deschis este strict interzis în interior. Scopul refugiului este de adăpost în caz de urgență. La plecare trebuie lăsat curat, ușa și obloanele trebuie închise și toate gunoaiele produse trebuie evacuate de către turiști în afara Parcului Național.

În afara acestor refugii se mai pot folosi la nevoie stânele, care rămân libere de toamna până primăvara. În Parcul Național Buila-Vânturarița există stânele din Curmătura Builei, Piatra și Cacova care sunt reparate recent și cele din Ștevioara, Oale, Dosul Builei, Văcărie și Arnota, care nu mai sunt folosite de multă vreme și au un aspect dărăpănat.