Trasee tematice

Am amenajat în zonă mai multe trasee tematice, pe care le considerăm instrumente esențiale în descoperirea geoparcului și a patrimoniului acestuia.

1. Poveștile Pădurii din Parcul Național Buila-Vânturarița - traseu selecționat de către Asociația de Ecoturism din România printre cele mai frumoase 7 poteci tematice din țară.

Deschis în vara anului 2010, acest traseu tematic este o incursiune de poveste în minunata lume a Pădurii.
Cei care păşesc cu ochi şi inima larg deschise nu vor fi dezamăgiţi, deoarece, alături de câteva surprize pregătite de noi pe traseu, au posibilitatea de a descoperi pădurea cu toate cele 5 simţuri.
De-a lungul traseului care durează aproximativ 3 ore, vizitatorii vor afla care sunt diferenţele dintre o pădure plantată şi una naturală şi cât timp îi ia unei păduri să ajungă „la bătrâneţe”. Mai apoi îi aşteaptă o surpriză tactilă care le dezvăluie diferite texturi de scoarţă şi forme de frunze ale arborilor din parc. Aproape de Poiana Scărişoara v-am pregătit o scurtă lecţie despre cum ne dăm seama ce vieţuitoare se află sau au trecut prin zonă, după semnele şi urmele lăsate. Aflați apoi despre rolul extrem de important al arborilor morţi sau bătrâni şi despre universul în miniatură pe care îl susţin. Pădurea a fost dintotdeauna un loc de naştere a legendelor, iar pentru acest traseu a fost culeasă una des auzită prin părţile locului, cea despre Muma Pădurii.  

Traseul nu este foarte dificil, parte din el este pe drum forestier, iar restul prin pădure, pe o potecă amenajată în porţiunile mai abrupte prin montarea unei balustrade, el putând fi parcurs şi de persoane mai în vârstă.

Lungime traseu: 7 km
Diferență de nivel: 300 m
Durata aproximativă de parcurgere (cu / fără interpretare): 3 ore / 5 ore

Traseul se suprapune peste porţiuni a două trasee turistice:
- Traseu nr. 5 – Satul Pietreni - Poiana Scărişoara – marcaj triunghi roşu;
- Traseu nr. 6 – Poiana Scărişoara - Schitul Pătrunsa – marcaj punct galben.

2. Ranger Junior al Parcului Național Buila-Vânturarița

Traseul a fost amenajat în 2009 și oferă informații, pe înțelesul celor mici, despre speciile de floră și faună care pot fi întâlnite de-a lungul său, despre cum s-a format Masivul Buila-Vânturarița şi de ce găsim aici fosile vechi de sute de milioane de ani, despre vremea la munte şi despre cum trebuie să se pregătească pentru o excursie. De-a lungul său se pot desfăşura activităţi practice de cunoaştere, cercetare interactivă, descoperirea naturii prin joc.
Traseul pornește din Poiana Prislop, locul de tabără al rangerilor juniori. Aici a fost amenajat un foișor cu panouri informative, continuă aproximativ 1,5 km pe drumul forestier Prislop, iar apoi prin pădure pe valea Izvorului Larg până în creasta Masivului Buila-Vânturarița, în Curmatura Builei.
Porțiunea de traseu care străbate pădurea oferă vizitatorilor posibilitatea de a face comparația între o pădure de conifere plantată de om și o pădure virgină, în care nu a  avut loc intervenție umană. De asemenea, de-a lungul potecii se pot admira mai multe specii de plante ocrotite de lege, dar și urme ale mamiferelor, roci si fosile. Toate aceste puncte de interes sunt marcate în teren prin panouri informative.

Lungime traseu: 8 km
Diferență de nivel: 800 m
Durata aproximativă de parcurgere (cu / fără interpretare): 4 ore / 6 ore

Traseul tematic cuprinde porţiuni din trei trasee turistice:
traseul 3 – triunghi galben – porţiunea Poiana Prislop - Intersecţia drumului Prislop cu Izvorul Larg.
traseul nr. 6 – triunghi galben – Intersecţia drumului Prislop cu Izvorul Larg – Curmătura Builei;

3. Porțile Parcului Național Buila-Vânturarița: natură și spiritualitate

Traseul a fost amenajat în 2007 și reunește elemente deosebite de peisaj, floră, faună cu elemente cultural istorice (schituri și mănăstiri), aflate chiar la porțile de intrare ale parcului.
Traseul porneşte din satul Bistriţa, urmează firul râului Bistriţa, prin cheile prin care le taie între pereţii calcaroşi ai Muntelui Arnota şi se continuă, după traversarea muchiei Târnicior, prin Cheile Costeştilor până în satul Pietreni.
Cheile Bistriţei vâlcene cu o lungime de circa 2 km, se remarcă prin frumuseţea reliefului carstic cu pereţi înalţi, stânci, peşteri, prin cascade dar şi prin flora şi fauna deosebit de bogate în specii rare. După 4 km de la pornire să se ajungă la o confluenţă numită Între Râuri, de unde urcă accentuat înspre est pe Valea Târnicior, cel mai înalt punct al traseului (900 m). Urmează coborârea în aval pe valea Costeşti, pe pe versantul estic al Cheilor Costeştilor.
Principale obiective naturale și cultural-istorice de pe traseu sunt marcate prin amplasarea de-a lungul traseului a 12 panouri informative. La cele două porți de intrare în traseu şi implicit în parc au fost amplasate câte un panou cu informații generale despre parc, descrierea traseului tematic și o hartă a acestuia.

Lungime traseu: 9.5 Km
Diferență de nivel: 250 m
Durata aproximativă de parcurgere (cu / fără interpretare): 4 ore / 6 ore

Traseul tematic cuprinde porţiuni din 3 trasee turistice din P.N. Buila-Vânturarița:
-  traseul 1 – triunghi albastru – porţiunea satul Bistriţa – Între Râuri (Târnicior);
-  traseul 3 – triunghi galben – porţiunea satul Pietreni –  Târnicior;
-  traseul 4 – cruce albastră – Valea Târnicior – integral.

4. Memoria partizanilor anticomuniști din Muntele Arnota - traseu amenajat de către Administrația Parcului Național Buila-Vânturarița și Asociația Cultul Eroilor

5. Vatra satului Costești - traseu în curs de amenajare (2023), în parteneriat cu Hanul Vatra și Fundașia Comunitară Vâlcea.