8 august 2022
Comunicat de presă – 8 august 2022
Politicienii locali ai PSD din Oltenia de sub Munte refuză parteneriatul pentru proiectul Geoparcului UNESCO Oltenia de sub Munte.
De ce? Nu știm.
Este o decizie politică pe care nu o înțelegem.
Am solicitat în scris o motivație și nu ni s-a trimis. O așteptăm cu interes în continuare.
Primarii PSD din Costești, Horezu, Vaideeni, Bărbătești și Băile Olănești și conducerea PSD a Consiliului Județean Vâlcea ne-au transmis telefonic refuzul de parteneriere în acest proiect, pe 20 iulie, după ce cu două săptămâni înainte fuseseră de acord sa încheiem un parteneriat.
Parteneriatul menționa explicit ceea ce au subliniat prin răspunsuri oficiale și autoritățile în domeniu: faptul că Geoparcul UNESCO nu impune nicio restricție.
Propunerile primarilor de completare a acestui acord de parteneriat au fost toate acceptate.
Acordul urma să fie supus dezbaterii consiliilor locale și dezbaterii Consiliului Județean.
Dar nu mai e cazul, deoarece primarii și conducerea Consiliului Județean au decis în numele acestora.
Nu înțelegem cum și de ce s-au răzgândit, mai ales că temerilor de restricții li se răspunsese de către autorități, iar parteneriatul nu presupune nicio obligație financiară sau de altă natură din partea primăriilor și Consiliului Județean.
Am luat act de această decizie politică.
Suntem în continuare la fel de determinați să ducem mai departe Proiectul Oltenia de sub Munte Geoparc UNESCO alături de cei peste 80 parteneri locali și naționali care ne-au fost și ne sunt alături și cărora le multumim.
Reamintim că proiectul menționat este o formă de asociere voluntară a factorilor locali interesați pentru a lucra împreună la dezvoltarea durabilă a zonei.
Partenerii care ne susțin și care lucrează împreună cu noi sunt și ei ca și noi tot din comunitățile locale: antreprenori, meșteri locali, societate civilă, autorități și politicieni și sperăm că vom putea relua cândva dialogul și cu autoritățile locale ai căror actuali conducători le refuză acest proiect.
Noi credem cu tărie că acest proiect poate contribui semnificativ la dezvoltarea și promovarea potențialului turistic al Olteniei de sub Munte, prin valorificarea patrimoniului natural și cultural local în folosul comunităților și vizitatorilor.
Ne bucurăm că există deja exemple și inițiative de acest gen, cum este Geoparcul Ținutul Buzăului, care a primit anul acesta statutul de Geoparc Internațional UNESCO, alăturându-se rețelei globale a geoparcurilor UNESCO, formată acum din 177 geoparcuri din 46 de țări.
Această realizare și recunoaștere a fost posibilă și datorită susținerii celor 18 autorități publice locale din teritoriul geoparcului și a Consiliului Județean, acesta susținând inclusiv financiar înființarea și managementul geoparcului, fiindcă au înțeles importanța acestuia pentru dezvoltarea durabilă a județului.
Știm că schimbările în bine pentru comunitate se întâmplă când oamenii locului muncesc împreună, cu pasiune și bună-credință.
Mulțumim tuturor celor care ne-au transmis mesaje de susținere după aflarea deciziei politice sus-menționate și cu care împărtășim aceleași valori.
Mergem mai departe cu încredere împreună!