Pe teren cu Daniel Mîrlea
Pe teren cu Daniel Mîrlea, autorul proiectului fotografic Vâlcea Naturală
Dacă vii dimineața aici și aștepți, pe la răsărit, vezi cu siguranță cerbi sau capre negre, pe pereții de stâncă de la marginea vegetației.
Daniel mi-a propus să ținem interviul într-unul dintre locurile lui preferate din zonă: punctul de belvedere de deasupra carierei de calcar de la Arnota. Îmi arată pe zăpada proaspătă urme de capre negre și de vulpe.
”Aici, în Vâlcea, am crescut și m-am apropiat de natură. Vreau sa ofer înapoi comunității prin fotografiile pe care le fac. Îmi doresc sa contribui la dezvoltarea ecoturismului din regiune pentru că zona are enorm de multe lucruri de oferit.”
Din curiozitate sinceră și fascinație pentru natură s-a născut și pasiunea lui Daniel pentru fotografie. Până în 2017 a lucrat în domeniul retail, însă tânjea după timpul petrecut în natură, așa că a decis să se reorienteze profesional către fotografie.
”Am învățat foarte multe despre fotografie pe cont propriu și din experiențe. Lucrând mult cu specialiști în teren, am învățat multe despre natura, în special atunci când petreceam câte o săptămână, două, trei cu experți din diferite domenii, oameni pasionați și care împărtășesc cu bucurie cunoștințele lor.”
Are un portofoliu bogat de proiecte fotografice, din România și din alte țări, și colaborări mixte cu fotografi și experți în floră și faună din România și Europa. Unul dintre cele mai dragi proiecte ale sale este cel în care a fotodocumentat populația de zimbri introduși din Carpații Meridionali, în parteneriat cu Rewilding Europe. Daniel este vâlcean, autorul proiectului fotografic Vâlcea Naturală, unicul proiect de acest fel din România care documentează diversitatea naturii unui județ.
Ce crezi că te-a influențat să alegi acest drum?
Mai multe lucruri. Am vizionat de vreo 50 de ori filmul Indiana Jones, eram înnebunit când eram mic. Cumva, prin acest film, a fost sădită ideea de a explora și de a cunoaște lumea. Citeam și revista Terra magazin și mă fascina ceea ce vedeam acolo. Cand am văzut atâtea povești despre locuri naturale și despre animale din lumea asta, visam să merg să le descopăr. Încă de mic mergeam în natură cu tata și bunicul. Ieșeam la pescuit, la cules de alune, tei, cireși, coarne, petreceam mult timp în pădure, aveam Oltul aproape, eram mereu conectat la natură. Dar, ca să sumarizez, impactul cel mai mare l-au avut revistele Indiana Jones. În prezent simt că acum trăiesc ceea ce visam când eram mic. Practic, îmi trăiesc copilăria.
Daniel este de departe un vizionar, are planuri mari și este mânat pe de o parte de curiozitatea de a descoperi, de pe altă parte de dorința de a contribui la eforturile de conservare a naturii. În prezent, lucrează la documentarea video și foto a patrimoniului natural și cultural al Olteniei de sub Munte și al celorlalte 3 geoparcuri UNESCO din România, existente și aspirante.
Ce-ți place cel mai mult în ceea ce faci?
Faptul că nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Învăț zilnic lucruri noi despre comportamentele animalelor, despre cum se împerechează sau despre felul în care își cresc puii, de exemplu. Înțeleg mai bine evolutia naturii, înțeleg ecosistemul și de ce fiecare animal, fie el mic sau mare, fiecare plantă, sunt importante pentru ecosistem, iar dacă o singură specie dispare, înțeleg cât de mare poate să fie dezechilibrul. Îmi place că mă simt acasă oriunde merg in natura și faptul că prin fotografiile pe care le fac pot sa am un impact direct și real asupra zonelor pe care le fotografiez. Cred că este important să oferim la rândul nostru naturii, să ieșim în teren, să fotografiem și să arătăm perspectiva noastră celorlalți, să creștem nivelul de conștientizare despre importanța naturii și să ne implicăm activ în proiecte de conservare; nu este suficient doar să postăm niște fotografii în social media. În fotografia de natură știu ca pun umărul în mod direct la eforturile mari pentru conservarea naturii, fie că este vorba despre un arbore ori despre un animal, ori un întreg ecosistem.
Surprindem apusul și baia de nori; de aici se vede foarte spectaculos și cariera de calcar. Se văd munții și natura nealterată de activitate antropică; se văd satele răsfirate printre munți și dealuri, exploatarea minieră și norii cauzați de fenomenul de inversiune termica. Este de-a dreptul impresionant să poți vedea stratele geologice și natura pură ”construită” perfect în milioane de ani, deconstruită într-un moment de către om.
Care este cel mai mare succes al tău pe plan fotografic?
Proiectul Vâlcea Naturală, care a apărut fără să îl fi avut în plan. Când a venit pandemia, tocmai mă întorsesem din Islanda și Norvegia, unde am fost să explorez populațiile de boi moscați și să surprind aurora boreală sub Cercul Polar. Tot atunci m-am mutat din Cluj înapoi la Vâlcea iar când am revenit aici la aer curat, la curte, la câteva sute de metri de râul Olt, unde puteam să merg să fotografiez, a fost un sentiment extraordinar. Așa am descoperit un loc din zonă în care crește o plantă carnivoră, am găsit pelicani pe lacul din oraș sau prigorii în malurile Oltului. Diversitatea din zona montană este minunată, aici găsim Munții Căpățânii, Făgăraș, Parâng. Am realizat în perioada aceea că, deși sunt de aici - din Vâlcea - nu știam prea multe despre zona în care am crescut și nici oamenii din jur nu prea sunt conștienți de această bogăție naturală. Așa a apărut ideea: să fac un album foto cu biodiversitatea județului, să o plimb prin țară, să o promovez, pentru că Vâlcea mi se pare unul dintre cele mai diverse județe din punct de vedere natural din România. În sud este Oltul cu zona de luncă și se pot întâlni foarte multe specii de păsări, locul te transpune în Delta Dunării. De exemplu, nu mă gândeam că o să văd pelicani creți în Vâlcea, am rămas plăcut surprins. După aceea urmează zona de deal podiș, iar spre nordul județului este zona montană cu peisaje deosebite, specii endemice și o mare diversitate a faunei.
Pentru că Daniel știe din propria sa experiență cum genul acesta de conținut are potențialul de a influența un copil, albumul Vâlcea Naturală va ajunge în fiecare bibliotecă și școală din județ, pentru a fi accesibil copiilor și tinerilor în mod gratuit:
”Dacă din 100 de copii care vor vedea acest album, măcar 1-2 vor fi inspirați sa aleagă drumul acesta, al naturii, eu sunt împlinit.” Proiectul Vâlcea Naturală va fi lansat și printr-un eveniment fizic, cu vernisaj, în cadrul Festivalului Licuricilor. Între timp, albumul poate fi comandat de pe site-ul proiectului: https://www.valceanaturala.ro/album-valcea-naturala
Fotografii și text de Gabriela Poiană.